Radio&etc

Stiri

Spre surprinderea celor care au trudit ani de zile pentru a ajunge cei mai solizi dintre solizi si cei mai puternici dintre puternici, un fost instructor de culturism si practicant de karate, aparut pe firmament din Polonia, a devenit rapid cel mai puternic om din lume la ora actuala. Secretul sau? Foarte multa ambitie, mancare si munca, dublate de un spirit al umorului debordant, totul grefat pe o mostenire genetica de exeptie. Apropo, pe recordmenul in cauza in cheama Mariusz. Mariusz Pudzianowski din Biala Rawska.
Lasa mama ca nu raman scund! Si nici schilod... 
Polonia, o tara din estul Europei, care la fel ca noi a facut parte din fostul lagar comunist si cu care am impartit multe momente comune ale istoriei noastre. Un tinut al campiilor nesfarsite si al lacurilor si padurilor mazuriene. O tara unde nimeni nu s-ar astepta, cel putin la prima vedere, sa-l intalneasca pe omul cu cei mai puternici parametri fizici din lume. La o scurta trecere in revista a concursurilor de haltere sau culturism, sportivii din tara pan-ilor si a vodcii no.1 Zubrowka nu s-au remarcat defel in plutonul fruntas al puternicilor lumii, acolo unde predomina atletii rusi, armeni, iranieni, ucraineni, islandezi, suedezi, finlandezi, britanici, norvegieni sau baltici. Si cu toate acestea, un atlet cu adevarat exceptional a rasturnat toate predictiile specialistilor reusind sa cucereasca cele mai multe titluri de campion in cadrul celebrului concurs World's Strongest Men.


Noul Hercule a vazut lumina zilei pe data de 7 februarie 1977 in orasul Biala Rawska. Spre norocul sau, a nimerit in sanul unei familii unde sporturile cu greutati se aflau la mare pretuire, tatal sau fiind un culturist faimos la nivel national in Polonia acelor vremuri. Sub indrumarea tatalui, micul Mariusz s-a apucat de culturism inca de la varsta de 13 ani, si asta spre disperarea mamei sale care era convinsa ca ridicatul de greutati de la o varsta atat de frageda o sa-i schilodeasca odorul. Insa Mariusz era orb si surd in fata lamentarilor si protestelor mamei. Intaratat de impulsionarile tatalui care vroia sa-si vada fiul puternic precum o gorila, pustiul incepe sa creada cu tot dinadinsul intr-un vis. Visul sau propriu si personal. Acela de a deveni cel mai puternic om din lume.

Nu va precupeti nimic, nu va face niciun rabat, nu se va cruta pe sine. Se va supune celor mai istovitoare antrenamente, isi va petrece timpul in sala de forta sau dojo-ul de karate inconjurat de atleti transpirati si incrancenati, spre deosebire de colegii si prietenii sai care isi traiau anii exuberanti ai adolesentei prin cluburi, discoteci, concerte si alte mijloace de distractie ale tinerilor. Nu si Mariusz. El va isi va trai visul si il va transforma in realitate.

Genetica si mancare. Multa mancare. Si cartofi. Multi cartofi... 
Cand vine vorba de forta fizica in stare pura, de puterea muschilor incordati la maximum, stiinta moderna a descoperit ca barbatii cei mai potriviti pentru demonstratiile de forta sau performanta in sporturile cu greutati trebuie neaparat sa aiba constitutie fizica endomorfa. Adica sa aiba o genetica predispusa spre alcatuirea unui trup masiv, indesat cu oase cat mai groase, ale caror apofize sa poata ancora o masa cat mai mare de muschi. Posesorul acestui tip constitutional are o musculatura extrem de bine dezvoltata in mod natural, alaturi de omniprezentul strat adipos. Studiile si cercetarile au demonstrat ca marea majoritatea a campionilor la haltere sau powerlifting sau a castigatorilor faimosului concurs World's Strongest Man beneficiaza de constitutia fizica endomorfa cea mai potrivita, de altfel, pentru tipul de efort fizic necesar in concursurile enumerate.


Portretele marilor campioni in domeniu vorbesc de la sine: -Barbati imensi, solizi, cu bratele ca niste busteni, pieptul si spatele late cat o capota de masina, umeri colosali de dimensiunea unor casti de motociclist, intregul ansamblu fiind purtat de o pereche de picioare aidoma unor trunchiuri de stejar. Evident, mai toti sunt impodobiti cu burti generoase de iti vine sa crezi ca au pierdut timpul band bere in loc sa traga non-stop la sala. Nimic mai fals! Oamenii au parte de antrenamente infiorator de grele, dar asta este constitutia endomorfa! Forta, masa si greutate la pachet! Reteta de mai sus nu se aplica si in cazul lui Mariusz. Vrand parca sa infirme regula, Mariusz Pudzianowski are o structura fizica total diferita de marii campioni ai greutatilor. In ochii cuiva familiarizat cu fenomenul, darzul polonez este situat la capatul celelalt al tipologiilor puterii, fiind dupa toate probabilitatile un mezomorf extrem cu un procent minim de grasime corporala si o definire musculara de exeptie.

Comparat cu Bill Kazmaier, un endomorf tipic, considerat cel mai puternic om al lumii intre anii 1980-1990, Mariusz arata diferit, dar parca asemanator, cu definirea sa unica coroborata unei mase musculare aproape grotesti. Nici mass-media din tara natala nu a ramas insensibila la alaturarea neobisnuita de muschi uriasi, impletiti in joc serpuitor sub pielea lui Mariusz, poreclindu-l sugestiv Duszy Python (Marele Piton)... Intre timp, Atlas din Polonia crestea pe baza unui antrenament asiduu si specializat coroborat cu diete speciale (gurile rele si invidioase vorbesc si de steroizi anabolizanti) pana la dimensiunea de 1,86 m inaltime la o greutate de 145 kg de oase si muschi, fara pic de grasime. Intr-unul dintre interviurile sale televizate din cadrul World's Strongest Man, fiind intrebat despre dieta si alimentatia alese, Mariusz a raspuns sec : "Mananc de toate, orice si mult, cat mai mult!"


La insistentele reporterului, atletul s-a dezlantuit:
"-Aaa, pai sa vedem: Nu iau prostii, toata energia mea vine strict din mancare. Dimineata, la micul dejun, mananc 10 oua alaturi de 1 kil, un kil jumate' de sunca. Intre mese mananc multe bomboane si ciocolata. Am nevoie de ele pentru energie. Pranzul meu soseste pe la ora 1 si consta dintr-o portie dubla de friptura de porc in stil polonez, garnisita cu multa salata de varza murata si cartofi, cat mai multi cartofi. La o ora dupa ce am mancat de pranz, a sosit timpul sa-mi iau suplimentele: concentrate de magneziu, creatina, diversi amino-acizi, dupa care dau gata 2-3 batoane de ciocolata. In sfarsit, la cina, antrenorii ma lasa sa manac ce vreau. Si eu de abia astept... Incep cu fripturi de porc, sunca si multa varza murata cu cartofi. Imi plac cartofii la nebunie, fie ei prajiti, fierti sau copti, nu conteaza, multi sa fie, cat mai multi." Inca ceva, mai spune Mariusz reporterului stupefiat care uitase sa-si inchida gura de uimire: "Dupa fiecare sesiune de antrenament beau cate un shake dublu de proteine si inca o ciocolata. Cred ca mananc cam un kil de ciocolata pe zi in timpul perioadelor de antrenament pre-competitionale... " Mai departe, campionul declara ca a ajuns sa cheltuie doar pe mancare suma de 2050 $ pe luna... Fara cuvinte...

Mariusz in recordurile Worlds’s Strongest Man 
Fenomenul World's Strongest Man a luat nastere in anul 1977, cand un scotian pe nume Dawid Webster a facut o propunere gigantului media CBS. Propunerea lui Webster avea la baza dorinta oricarui om de a vedea o competitie interesanta, originala si solicitanta, care in urma unor probe diversificate avea sa stabileasca un castigator. Si asa, pe neasteptate, concursul a devenit spectacol, spectacolul a devenit international, iar astazi World's Strongest Man a devenit nu doar un brand de succes ci si cel mai ravnit premiu pentru cei care vor sa ajunga versiunile moderne ale anticului Hercule.


Prestigiosul concurs are, de fapt, o istorie imemoriala, specialistii afirmand ca World's Strongest Man din prezent nu face decat sa continuie vechile traditii de testare a fortei si puterii din Europa nordica si apuseana, intreceri foarte populare in trecut printre scotieni, vikingi, finlandezi sau irlandezi. Intrecerile sunt deosebit de captivante si interesante, cu mult deasupra unui plicitisitor si tern concurs de haltere. Multe dintre probele indeplinite de cei mai puternici oameni fiind aceleasi pe care trebuiau sa le indeplineasa pe vremuri redutabilii razboinici scandinavi sau scotieni. Foarte populare si dificile in acelasi timp sunt urmatoarele:
  • Mersul fermierului - O proba in care participantii trebuie sa mearga cat mai repede pe o distanta prestabilita, carand in fiecare mana cate o greutate de 120 sau 160 kg.
  • Aruncarea busteanului - Un trunchi de brad lung de 5 metri trebuie aruncat in sus peste o inaltime prestabilita.
  • Crucifixul - doua greutati trebuie tinute vertical in fata corpului cu ambele brate intinse, pentru o perioada de timp cat mai mare.
  • Trasul franghiei - Proba eliminatorie in care fiecare concurent trebuie sa il traga de franghie pe oponentul sau in afara cercului care delimiteaza pozitiile lor.
  • Mersul ratei - un vas greu de 200 kg. este carat cu ajutorul unui par trecut printre manere de-a lungul unui traseu cu obstacole.
  • Piatra lui Hussafel - O piatra plata de forma aproximativ triunghiulara, este purtata pe piept pe o distanta prestabilita. Piatra cantareste 190 kg.
  • Degetele lui Fingal - O serie de greutati din ce in ce mai grele trebuie apucate si aruncate peste umar intr-un interval prestabilit de timp. Proba este numita dupa numele lui Fingal, un razboinic-vanator din traditiile celtice.
  • Caratul masinii- Un automobil de 4 locuri este echipat cu un ham care trebuie purtat de concurent.Masina trebuie astfel tarata pe o distanta de minimum 25 m. Castigator este cel care a tarat-o pe cea mai lunga distanta.
  • Treptele Puterii - o serie de greutati metalice, cantarind intre 200-300 kg, trebuie urcate de scari pana in varful unei platforme de cei doi competitori care urca fiecare de o parte si de alta a platformei. Castiga cel care a a pus primul greutatile pe platforma.
  • Pietrele lui Atlas- O serie de 5 bile din piatra, a caror greutate urca progresiv de la 100 pana la 170 kg, trebuie ridicate si puse fiecare pe cate o platforma. Castiga sportivul care le-a ridicat cel mai repede.

Mariusz nu s-a lasat si, in ropotele de admiratie ale asistentei, a reusit sa castige nu mai putin de 5 editii ale concursului anual, devenind astfel singurul pamantean care a castigat de 5 ori trofeul World's Strongest Man. A dat dovada de o daruire si ambitie rar intalnite. Pentru a castiga ce-a de-a cincea editie a strans din dinti si a ignorat durerea (Mariusz a participat accidentat anterior la muschii gambei), invingandu-l in finala pe puternicul Derek Poundstone. Singurii care se apropiasera pana atunci de performanta exceptionala a polonezului erau uriasii nordici Jon Pal Sigmarisson si legenda vie Magnus ver Magnusson, fiecare castigator a cate 4 editii ale turneului final. In afara de performantele amintite, Mariusz Pudzianowski detine recorduri personale in cadrul aceluiasi concurs, Marele Piton reusind, printre altele, sa impinga de la piept, din culcat, pe banca, haltera de 275 kg, sa faca genuflexiuni cu 360 kg in spate si sa ridice de la sol o haltera de 410 kg!

Muzica, restaurant, rugby, puscarie, MMA, Dansez pentru tine? 
Personalitatea complexa din spatele muntelui de muschi i-a convins si pe cei mai mari critici ai sai ca nu este doar un colos fara neuroni, capabil doar sa ridice greutati si sa asude ca un bivol prin salile de antrenament. In vara anului 2005, Mariusz a alcatuit o formatie de rock comercial denumita (cum altfel) Pudzian Band, in care vocalisti sunt el si fratele sau, Krysttian Pudzianowski. Un an mai tarziu, proaspata formatie era in turneu. Vrand sa dovedeasca tuturor ca a trecut si pe la scoala, polonezul isi da masteratul in anul 2008 in Relatii Internationale cu lucrarea "Cultura organizatoare in marketingul sportiv la nivel global". La fel ca orice dur care se respecta, Mariusz si-a facut timp sa treaca si pe la inchisoare unde a ispasit o sentinta de 19 luni pe motiv ca ar fi batut serios un interlop, dupa cum declara intr-unul dintre interviurile sale:

"Un nenorocit, o jigodie si o scursura de mafiot local... din cauza unui gunoi ca asta am ajuns eu la inchisoare. Ei bine, taratura asta este un om foarte influent si brutal in acelasi timp. Odata, pe cand ma plimbam prin oras, l-am vazut cum chinuia un biet pusti de 18 ani. L-a lovit pe copilul ala pana cand l-a pus la pamant, dupa care isi pusese piciorul pe fata amaratului. Nu am mai rezistat. N-am fost in viata mea atat de nervos. Mi-am pierdut controlul. Daca nu era fratele meu sa ma opreasca la timp, il omoram pe ticalosul ala. L-am batut atat de rau ca a stat cateva luni prin spitalele din Varsovia. Din cauza asta am ajuns la inchisoare. Dobitocul ala m-a acuzat si ca i-as fi furat, chipurile, lantul de aur. Va inchipuiti ce jigodie de om? Eu nu am furat nimic in viata mea. Timpul petrecut dupa gratii m-a facut sa pierd participarea la editiile din anii 2000 si 2001 ale World's Strongest Man", incheie trist polonezul.


Dupa eliberare, gurmand convins, si-a deschis un restaurant care-i poarta numele. A cochetat si cu rugby-ul amator jucand la echipele Blachy Prudzinski si Budovlani Lodz. Antrenorii regreta si azi ca nu l-au putut convinge sa ramana la sportul cu balonul oval, deoarece "Mariusz impingea atat de tare un jucator advers, incat acela zbura vreo 20 metri prin aer".


Totusi, marea iubire a lui Mariusz a ramas Karate-ul, polonezul devenind un practicant constincios al scolii Kyokushin, stil renumit pentru duritatea sa. A progresat in Karate pana la nivelul de 4 kyu, centura verde, fapt care i-a folosit enorm in prima sa lupta de MMA. Dupa retragerea sa din circuitele internationale de forta, Mariusz a fost contactat de organizatorii evenimentelor MMA care, mizand pe faima sa, i-au propus a lupte intr-un meci pe reguli minime, constienti de succesul garantat la publicul care cu aceasta ocazie avea sa vada cum se descurca cel mai puternic pamantean in fata unui luptator. Mariusz a acceptat sa intre in ring pentru suma de 70.500 $, oponentul sau find nimeni altul decat Marcin Njaman, un temut boxer profesionist. Increzator in forta sa, Mariusz declara presei inainte de lupta: "Mana asta aduce moarte sigura, iar de cealalta pana si mie imi este frica".


Lupta nu a durat decat 43 de secunde, rastimp in care Mariusz a dat dovada de o viteza si o explozie neasteptate pentru proportiile sale. Concomitent cu bataia gongului, Marele Piton l-a masacrat pe boxer cu lovituri joase de picior, dupa care l-a dus la sol si i-a carat pumni naucitori pana cand, cu mare greutate, arbitrul a reusit sa-l ia de pe Najman. Devenit star in toata puterea cuvantului in Polonia natala, Mariusz accepta sa participe la concursul Dansez Pentru Tine unde, datorita popularitatii si succesului la public, spectatorii l-au votat pana a ajuns pe locul doi. Gurile rele spun ca oamenii ori l-au votat de frica ori le place sa vada gorile dansand. Sunt curios daca ar fi vorbit la fel si cu Mariusz de fata...